۱۳ تیر ۱۳۹۰، ۹:۳۰

گزارش مهر/

سرانه پارکهای شهری قم پایین است/ تقسیم ناعادلانه بوستانها

سرانه پارکهای شهری قم پایین است/ تقسیم ناعادلانه بوستانها

قم - خبرگزاری مهر: فصل تابستان که می‌شود دل هوای خنکای بوستان را می‌کند، استراحت در سایه مطبوع درختان یا نشستن در مسیر نسیم خنکی که از روی چمن‌های آب زده و لابلای برگ درختان، صورت را نوازش می‌کند و دیدن هیاهوی بچه‌ها حس واقعی لذت را به انسان منتقل می‌کند.

 به گزارش خبرنگار مهر، این روزها که هر از چند گاهی خبر نابودی یکی از باغ های شهر و به جای آن سبز شدن ساختمان هایی که صورت آسمان را خراش می دهند، به گوش می رسد، به علاوه مشغله کاری و زندگی شهرنشینی فرصت مسافرت های چند روزه را از ما گرفته؛ بوستان های شهری می توانند در ایجاد فرصت های تفریحی برای مردم نقش موثری داشته باشند اما در این بین مشکلاتی نیز وجود دارد.

در خصوص برخی از این مشکلات، خانم رضایی یکی از همشهریان قمی در گفتگو با خبرنگار مهر بیان می کند: بوستان که فقط فضای سبز نیست باید در کنار آن به امکانات رفاهی، تفریحی، ورزشی و مبلمان هم بها داده شود تا فضای بوستان ها در یک زمان، بتوانند چند کاربری برای همشهریان داشته باشند.

در ادامه مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم در گفتگو با خبرنگار مهر با تاکید بر این که با توجه به شرایط زندگی شهرنشینی امروز باید فضاهای سبز شهری و بوستان های بیشتری در شهرها تعریف شود، اظهار داشت:‌ به خصوص در فصل تابستان که هوا گرم و اوقات فراغت بیشتر است، شرایط ایجاب می کند که مردم ساعاتی را خارج از منزل سپری و به پارک ها مراجعه کنند.

محسن صالحی در ادامه به کمبود فضای بوستان ها در شهر قم اشاره کرد و افزود:‌ تعریف فضای سبز با پارک های شهری متفاوت است و بوستان ها قطعاتی از فضاهای سبز شهری هستند که به امکانات تفریحی و رفاهی مختلف همچنین مبلمان مجهز شده اند.

سرانه پارک های شهری در قم کمتر از استاندارد و برابر سه متر مربع به ازای هر فرد است

وی اضافه کرد: سرانه استاندارد پارک های شهری در کشور هفت متر مربع به ازای هر فرد می باشد در حالی که این سرانه در قم سه متر مربع به ازای هر شهروند است.

صالحی یادآور شد: البته امسال پروژه هایی در سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم پیش بینی شده و در حال اجرا است که سرانه بوستان های شهری را افزایش می دهد.

احداث بوستان های شهری هزینه بالایی دارد

وی به هزینه بالای احداث و تجهیز بوستان ها اشاره کرد و گفت: احداث بوستان شهری به دلیل امکانات زیادی مثل جدول، موزائیک، کارهای روبنایی و تاسیسات زیربنایی که نیاز دارد، هزینه بالایی دربردارد و به طور متوسط برای هر مترمربع پارک شهری 35 هزار تومان اعتبار نیاز است.

مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم تصریح کرد: امسال بودجه شهرداری در خصوص پروژه های پارک های شهری نسبت به سال گذشته، 30درصد افزایش داشته است، همچنین در سفر اخیر مقام معظم رهبری به قم نیز اعتبار 10 میلیارد تومانی به پروژه های فضای سبز شهری اختصاص یافت.

برای پارک‌های بزرگتر،کاربری های بیشتری هم تعریف می‌شود

وی همچنین در خصوص کاربری های بوستان های شهری قم گفت: برخی بوستان های شهر قم در حد منطقه ای و برخی در حد شهری تعریف می شوند و باتبع پارک هایی که از وسعت بیشتری برخوردار هستند کاربری های رفاهی و تفریحی بیشتری نیز خواهند داشت و برای مثال در آنها ست های ورزشی، تجهیزات بازی بادی، رستوران،کافی شاپ، زمین های روباز، وسایل بازی،جای پارک خودور و ... تعبیه می شود.

صالحی ادامه داد: در شهر قم 167 پارک شهری وجود دارد که 20 تای آنها دارای امکانات بسیار خوبی می باشد و در کمتر بوستانی ست های ورزشی نصب نشده است.

وی اضافه کرد: همچنین امسال تابستان نیز از محل اعتبارات شهرداری و استان تعداد 5 کمپینگ بازی بچه ها که شامل مجموعه ای از تجهیزات بازی کودکان می باشد و از بابت سازه،رنگ و استانداردهای زیست محیطی در حد استاندارهای اروپا است خریداری و نصب می شود.

احداث مجموعه پارک آبی و پیست کارتینگ در بوستان الغدیر قم

مدیر عامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم یادآور شد: همچنین یک مجموعه پارک آبی و یک پیست ماشین مسابقه کارتینگ نیز در بوستان الغدیر قم در حال ساخت است که با راه اندازی آنها ظرفیت تفریحی خوبی در اختیار همشهریان قرار می گیرد.

بدون شک زمانی که صحبت استفاده از پارک ها و بوستان ها به میان می آید، بحث تامین امنیت جانی کودکان و افرادی که از وسایل بازی پارک ها استفاده می کنند بیش از سایر موارد حائز اهمیت است.

بر این اساس رئیس اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان قم نیز در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص رعایت استانداردهای لازم در وسایل و تجهیزات بازی بوستان های شهری قم گفت: بحث استانداردسازی تجهیزات شهربازی ها و بوستان های شهری در دو بخش استانداردسازی تجهیزات و دیگری ایمن سازی محیط مطرح است که هر کدام به صورت مجزا از هم، باید پیگیری شوند.

فرشاد خوشنویسان یادآور شد: در خصوص استانداردسازی وسایل و تجهیزات بازی شهربازی ها، اداره کل استاندارد استان قم با همکاری سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری قم در چندین جلسه آموزش های اولیه را به کارشناسان فضای سبز شهرداری ارائه داد که به دنبال آن اقداماتی برای مناسب سازی وسایل بازی در بوستان ها انجام گرفت.

وی در ادامه تاکید کرد: همچنین لازم است تا تجهیزات محیطی در بوستان ها نیز ایمن سازی شود تا فضایی امن برای بازی کودکان در پارک ها فراهم شود و لازم است تا سازمان پارک ها در شهرداری قم برای سال 90 بودجه ای را برای این منظور تعیین کنند.

استانداردهای اجباری تنها برای وسایل بازی است

خوشنویسان با بیان این که استانداردهای اجباری تنها برای وسایل بازی در نظر گرفته شده است نه ایمن سازی محیط بوستان ها، تصریح کرد: اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی قم آمادگی دارد تا در خصوص استانداردسازی مبلمان و محیط پارک ها از جمله در مورد کفپوش ها، ضربه گیر ها،تعیین فاصله مجاز بین وسایل و تجهیزات و ... با شهرداری همکاری لازم را داشته باشد.

نمی‌توان گفت وسایل و تجهیزات بوستان های قم صد درصد مورد تایید است

وی با بیان این که بوستان ها در سال های اخیر تا حدی خوبی خود را به استانداردهای موجود نزدیک کرده اند، یادآور شد: اما نمی توان گفت که وسایل و تجهیزات بوستان های قم صد درصد مورد تایید است.

مدیر کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان قم با بیان این که کار استانداردسازی شهرهای بازی قم کار آسانی نیست، اظهار داشت: برخی از این شهرهای بازی از سال های قبل ساخته شده اند و اصلاح ساختار آنها هزینه و زمان بر است و حتی ممکن است برخی از تجهیزات بازی آنها قابلیت استفاده مجدد را نیز نداشته باشد.

تجهیزات وارداتی شهربازی‌ها کنترل می‌شوند

وی همچنین در خصوص این که آیا بر تجهیزات و وسایل بازی جدیدی که وارد کشور می شود نظارتی وجود دارد یا خیر، گفت: در حال حاضر تجهیزات شهرهای بازی که از خارج کشور وارد می شود با بازرسی و کنترل دقیق سازمان استاندارد می باشد و تجهیزات، تحت نظارت شرکت های بازرسی که مورد تایید سازمان استاندارد کشور است، خریداری و نصب می شوند.

همچنین آقای بهروزی یکی دیگر از شهروندان قمی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: فقط تعداد کمی از بوستان های شهر قم در حد قابل قبول است که آنها هم بسیار شلوغ هستند و گاهی جا برای نشستن به سختی پیدا می شود، اگر تعداد این بوستان های خوب در شهر افزایش یابد، هر کس می تواند در منطقه خود از این امکان بهره مند شود.

در این رابطه نیز یکی از کارشناسان فضای سبز شهرداری قم که خواست نام آن برای خبرگزاری مهر محفوظ بماند، در خصوص مشکلات بوستان های شهری قم گفت: اگر چه استقرار پارک های بادی کودکان و یا احداث زمین های چمن مصنوعی و نصب وسایل تندرستی در تعدادی از بوستان های بزرگ و منطقه ای قم در سال های اخیر قدم های خوبی بوده اما هنوز تا رسیدن به استانداردها فاصله زیادی باقی مانده است.

کمبود امکانات فرهنگی مثل فرهنگسرا و کتابخانه در پارک های قم

وی یادآور شد: اما کمبود امکانات فرهنگی مثل فرهنگسرا و کتابخانه در پارک ها، شهربازی ویژه بزرگسالان، عدم محصور شدن شکیل اطراف بوستان ها به منظور جلوگیری از ورود موتور سیکلت های متخلف، جای پارک خودرو به تعداد کافی،جانمایی درست و به تعداد سرویس های بهداشتی و ... از جمله مشکلات بوستان های شهر قم است.

این کارشناس فضای سبز شهرداری قم ارائه خدمات آب شیرین و امکانات آب شرب، کمبود مکان های شستشوی ظروف، عدم وجود علائم راهنمایی و رانندگی و تابلوهای راهنما به میزان کافی و همچنین وجود تابلوهای رنگ و رو رفته و زنگ زده را از دیگر کمبودهای بوستان های شهری قم برشمرد و افزود: تقسیم و پراکنش ناعادلانه بوستان ها در سطح شهر قم نیز مشکلات بسیاری را به وجود آورده است.

تصمیم گیری غیرتخصصی مدیران شهرداری دلیل تقسیم ناعادلانه بوستان ها در قم

وی تصمیم گیری غیرتخصصی مدیران شهرداری را نیز از دیگر مشکلات موجود عنوان و بیان کرد: گاهی جانمایی و محل احداث بوستان ها در نقاط مختلف شهر قم بر اساس نظر کارشناسی ارائه می شود اما بنابه صلاحدید و نظر غیرکارشناسی برخی مسئولین و شهرداران مناطق، مکان آن تغییر می یابد.

این کارشناس فضای سبز شهرداری قم گفت: گاهی مسئولین به دلیل این که در برخی محلات شهر قم زمین به اندازه کافی وجود ندارد و شهرداری مجبور است برای تملک زمین هزینه زیادی را پرداخت کند از احداث بوستانی منصرف می شوند و یا آن را به مکان دیگری انتقال می دهند.

وی یادآور شد: این موارد باعث تقسیم ناعادلانه پارک ها و بوستان ها در سطح شهر قم و در نتیجه بروز مشکلات زیادی مثل شلوغی پارک ها، عدم تامین مناسب امنیت، ترافیک و ... می شود.

شرایط آب و هوایی قم، احداث و نگهداری بوستان ها را مشکل کرده است

این کارشناس فضای سبز شهرداری قم اظهار داشت: البته در شرایط آب و هوایی قم نیز احداث و نگهداری بوستان ها کار بسیار مشکلی است چرا که اقلیم خشک و کمبود آب برای درختان مسئله ساز است.

وی افزود: به علاوه وجود گرد و غبار زیاد در این شهر می طلبد تا درخت ها هر چند وقت یکبار شستشو شوند اما به دلیل کمبود منابع آبی عملا این امکان وجود ندارد و این در دراز مدت باعث خشک شدن درختان می شود.

در ادامه یکی از جوانان قمی به نام احمد نیز در گفتگو با مهر بیان داشت: اگر مکان های تفریح و گردش قمی‌ها مثل بوستان علوی را به عنوان مهم ترین و موثرترین مکان در ایام تعطیل، از آن حذف کنیم، تفریحات خلاصه می شود به اغذیه فروشی‌ها و یا باید به خارج از شهر پناه برد.

تعداد، طراحی و مکان قرارگیری پارکهای قم پاسخگوی نیازها نیست

یکی از کارشناسان معماری نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بر بحث کمبود بوستان های شهری در قم صحه می گذارد و تصریح می کند: در شهر قم مکان های گردشی به تعداد انگشت شماری پارک و بوستان که آن هم از نظر تعداد، طراحی و مکان قرارگیری پاسخگوی نیازهای شهر نیست، خلاصه می شود و کفاف جمعیت را نمی دهد.

زینب تمسکی ادامه داد: موضوع نبود فضای سبز مصنوع و به اصطلاح پارک کافی و با کیفیت درون شهر قم زمانی روشن تر می شود که آن را با مقیاس شهرهای موفق در توسعه فضای سبز شهری مقایسه کنیم.

وی تاکید کرد: قم به لحاظ فضای سبز تفریحی درون شهری که هم دسترسی بدان برای همگان و همه وقت مقدور باشد و هم جاذبه ای برای مسافرانی که از جایی دیگر به قم می آیند داشته باشد، به شدت دچار کمبود است.

تمسکی یادآور شد: بحث ما بر سر نداشتن فضای سبز شهری،گردشگاه و طبیعت مصنوع است یعنی فضایی که به دست طراحان شهر و مسئولان امر باید طراحی و خلق شوند.

وظیفه کارشناسان و مسئولین برای جبران کمبودها

این کارشناس معماری در ادامه اظهار داشت: آن چه وظیفه معماران و طراحان شهر است، پیشنهاد و طراحی مکان هایی در دل شهر، برای جبران این کمبود فضای سبز تفریحی است و وظیفه مسئولان، حمایت و پشتیبانی برای اجرای این طرح‌ها است.

تمسکی با اشاره به این که طراحی فضاهای شهری سبز خود زمینه‌ای است که به متخصص آن نیازمند است، یادآور شد: تا کی پیدا بشود مسئولی که نیازهای شهر را بشناسد و برای رفعش به متخصصان مراجعه کند و یا طراحی متخصص و دلسوز،که بتواند مسئولان را برای اجرای چنین طرح‌هایی،‌ ترغیب و مجاب کند.

شلوغی پارکها، بحث امنیت را به چالش می کشد

به علاوه یکی دیگر از شهروندان قمی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان این که در میان این همه شلوغی پارک‌ها بحث تامین امنیت بچه ها، برای ما یک دغدغه است، تصریح کرد: اگر پارک ها کمی خلوت تر باشد ما می توانیم با چشم بچه ها را از دور کنترل کنیم اما با وجود این همه جمعیت آنها خیلی زود از دید چشم ما خارج می شوند.

شهروند دیگری با انتقاد از ورود موتور سواران به پارک ها، خطرات این موضوع را یادآور شد و گفت: تردد و حتی پارک کردن موتورسیکلت ها در فضای پارک یا نزدیک محوطه بازی کودکان خطرآفرین است و می تواند حادثه ای را در پی داشته باشد.

ارتقای امنیت اجتماعی شهروندان در اولویت برنامه های نیروی انتظامی

در این رابطه رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان قم در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص بحث تامین امنیت بوستان های سطح شهر گفت: با توجه به فرارسیدن فصل تابستان و استفاده بیشتر مردم از فضای پارک ها و به دنبال آن افراد اراذل و اوباشی که برای همشهریان ایجاد مزاحمت می کنند، بحث ارتقای امنیت اجتماعی شهروندان در اولویت برنامه های نیروی انتظامی قرار دارد.

سرهنگ محمد حسین محمدی با بیان این که تمام تلاش نیروی انتظامی به خصوص در این ایام تامین امنیت اجتماعی و وسایل راحتی و آسایش شهروندان است، تصریح کرد: در این رابطه به کلانتری های که در حوزه استحفاظی آنان پارک های شهری وجود دارد، ‌دستورات اکید برای بحث تامین امنیت ابلاغ شده است.

وی اضافه کرد: پیش بینی می‌شود در روزهای آخر هفته افراد بیشتری به پارک‌ها مراجعه کنند و به همین دلیل در این شب‌ها تعداد نیروها تقویت می‌شود و برای این منظور بوستان‌های پرتردد سطح شهر قم احصا شده و به دو گروه کلی تقسیم بندی شده‌اند.

استقرار نیروی‌های کمکی در کنار نیروی‌های کلانتری محل

سرهنگ محمدی یادآور شد: در بوستان های علوی،غدیر،ساحلی،مهدی،نرگس و ... به عنوان گروه اول و بوستان های لاله،فدک،بنیادین،ریحانه، صبا و ... به عنوان گروه دوم، نیروی‌های کمکی در کنار نیروهای کلانتری محل، از ساعت 10 تا 1 بامداد به صورت مستمر گشت زنی دارند.

وی گفت: همچنین برای بوستان علوی نیز به عنوان پرترددترین بوستان شهر قم اقدام ویژه ای صورت گرفته و در آن کانکس ویژه پلیس به صورت شبانه روزی فعال می باشد.

رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان قم اظهار داشت: نیروی انتظامی در بوستان ها با افرادی که اقدام به استفاده از قلیان می کنند، معتادین،مزاحمین نوامیس مردم،افراد ولگرد، مضنونین به ارتکاب جرائمی مثل سرقت، سگ گردانان، مظاهر بدحجابی و بدپوشی در زنان ومردان، افراد مجردی که اقدام به نصب چادر کنند و ... برخورد قاطع خواهند داشت.

جلوگیری از ورود موتورسیلکت سواران به داخل محوطه های ممنوع پارکها

وی با اشاره به این که در شب‌های تابستان تمامی یگان های نیروی انتظامی فعالیت مستمر دارند، بیان داشت: عوامل راهنمایی و رانندگی و تیم هایی از پلیس راهور نیز در این شب ها بحث ترافیک اطراف بوستان ها و مکان های شلوغ شهر قم را برعهده دارند تا عبور و مرور با سهولت بیشتری صورت گیرد، همچنین از ورود موتورسیلکت سواران متخلف به داخل محوطه های ممنوع نیز جلوگیری شود.

..........................................
گزارش: الهام رحیمی

کد خبر 1350713

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha